Сградата на музея е в процес на реновация. Предстои откриване.  БУЛ. БОРИСОВА 33, РУСЕ 7000  
 
Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит скоро в Русе

Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит скоро в Русе

Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит до края на идната година в Русе. Това съобщи в крайдунавския град бизнесменът Пламен Бобоков.

Музеят ще се помещава в емблематичната за Русе бивша Музикална гимназия, построена през 1900 година. Изоставената и полуразрушена сграда бе продадена на Бобокови преди 10 години. Строителните дейности по възстановяването й започнаха преди дни. За ремонта са осигурени 2 млн. лева.

Той заяви още, че сградата на бившата Музикална гимназия ще бъде възстановена до 1 юли 2018 година. След това предстои да бъде обзаведена и оборудвана, за което ще са нужни още около 2 млн. лева. Бобоков заяви, че се надява в края на идната година музеят да отвори врати.

Той припомни, че през 2008 г. фондация "Братя Бобокови" основава Нумизматичен музей-Русе след разрешение от Министерството на културата. Въпреки че досега не е имал сграда, в която да се помещава, той не е спирал работа. През този период са били организирани 38 изложби в 30 български града, както и в три града в чужбина. Изложбите му са посетени от около 600 000 души - по статистически данни на музеите, в които е гостувал. Годишният бюджет на Нумизматичния музей е около 300 000 лева.

Директорът на Нумизматичния музей-Русе, проф. Димитър Драганов обясни, че музеят ще разполага с най-голямата сграда от всички други в Европа.

"Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света", заяви специалистът. Една от тях е колекция от монети на римската колония Деултум, а друга интересна изложба са "Монетите на скитските царе".

Драганов обясни, че са конструирани модерни електронни витрини за експониране на монетите. Експозицията ще се помещава на втория и третия етаж в музея. Тя ще бъде показана по иновативен начин, достъпен до широката аудитория. На първия етаж ще бъде разположен "учебен музей" и атракцион за ученици. Специална част ще бъде определена за гостуващи изложби. В сградата ще има още музеен магазин, библиотека, кафене и ресторант. Камерната зала, която преди години е била с най-добрата акустика в Северна България, ще бъде възстановена - максимално близо до оригинала. В нея ще се организират различни културни събития - като концерти и представяне на книги.

"Имаме амбициите музеят да се превърне в културен център, в нумизматичен център, в музей от национално значение", обясни Надежда Розева - директор на фондация "Братя Бобокови".

 
Сградата на музея е в процес на реновация. Предстои откриване.